Universitetskaya St., 16 Kharkiv, 307/1.
733-79-57
fl@uipa.edu.ua

«Smart-помічник»

«Smart-помічник»

Засідання студентського наукового гуртка при кафедрі ІПЄІМС

Чергове засідання студентського наукового гуртка при кафедрі іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Української інженерно-педагогічної академії на тему «Smart-помічник» у вивченні мови» відбулося 26 квітня.

Для всіх очевидно, що інформаційні технології стали синонімом нинішньої цифрової епохи. Сьогодні вже немислимо навіть уявити себе без смартфону, планшету та мобільного Інтернету, які якісно змінили життя сучасної людини. Ці компактні «розумні гаджети» досягли такого ступеня розвитку, що в цьому контексті можна навіть говорити і про революцію в освіті. Основна перевага цих пристроїв у їх портативності. Вони завжди під рукою, забезпечують постійний доступ до глобальної мережі, мають безліч корисних програм і додатків, що робить їх надійними та незамінними супутниками студента ХХІ століття.

Не секрет, що здобувачі вищої освіти часто скаржаться на те, що у них не вистачає часу на вивчення іноземної мови. Насправді ж, знайти час для цього не так уже й складно, адже постійно покращувати свою англійську без надмірних зусиль і в будь-який час допоможе смартфон. У якості доповнення до аудиторних занять він може значною мірою оптимізувати процес самостійного оволодіння іноземною мовою і зробити його більш продуктивним та цікавим.

На сьогодні існує безліч мобільних додатків, призначених для вивчення англійської мови. Метою одних є вдосконалення певних мовленнєвих умінь; інші розроблені для розвитку лексичних, граматичних або фонетичних навичок; існують також мобільні додатки, призначені для комплексного формування іншомовної комунікативної компетентності. Істотною перевагою мобільних додатків є можливість кожному користувачеві обрати саме такий, що буде повністю задовольняти його індивідуальні запити та інтереси в залежності від рівня мовної підготовки.

За координації керівника гуртка, доктора педагогічних наук, професора кафедри Шумського Олександра Леонідовича студентка групи ДІТ-Ш22 Юлія Тільна підготувала ґрунтовну доповідь та виступила з інформативною презентацією, в рамках якої надала вичерпні відомості про найпопулярніші та найбільш ефективні мобільні додатки для самостійного вивчення англійської мови.

Наприклад, назва додатку «Easy Ten» говорить сама за себе, оскільки ця програма дозволяє постійно поповнювати свій словниковий запас – щонайменше на 10 слів щодня, що складає цілих 70 нових слів на тиждень і аж 280 за місяць. А цього вже достатньо, щоб якось порозумітися зі співрозмовником-іноземцем. При цьому, щоб досягти позивних результатів, достатнього працювати лише 20 хвилин на день.

Навчання ж з використанням додатку «Rosetta Stone» взагалі будується за принципом «не більше 10 хвилин на урок», адже саме за такий проміжок часу мозок не встигає втомитися від великої кількості нової інформації. Цікаво те, що в цьому додатку процесом навчання керує штучний інтелект. Він ретельно підбирає зображення та текстовий ряд, надаючи матеріал поступово, за ступенем складності. В кінцевому підсумку, після місячного курсу вже можна буде розуміти розмовну мову на базовому рівні. Додаток також дозволяє тренувати вимову, доводячи її до досконалості.

Жвавий інтерес у слухачів викликав мобільний додаток «Urban Dictionary». Це перший у світі словник сленгу зі значним обсягом довідкового матеріалу, в якому детально пояснюється кожна фраза. Він може стати у нагоді для тих, хто серйозно планує опанувати, насамперед, американську версію розмовної англійської мови, оскільки в реальному іншомовному середовищі мовлення представників цієї нації, зазвичай, насичене подібною лексикою.

Наостанок зазначимо, що тематика даної зустрічі виявилася настільки актуальною та дійсно необхідною здобувачам освіти, що члени гуртка та гості заходу попросили надіслати їм повний текст доповіді для більш глибокого ознайомлення з переліком та описом основних, існуючих на сьогодні, мобільних додатків для самостійного вивчення англійської мови, щоб бути в змозі зробити для себе правильний вибір у відповідності з власними потребами.