Universitetskaya St., 16 Kharkiv, 307/1.
733-79-57
fl@uipa.edu.ua

EUROPE DAY

EUROPE DAY

The European Union will continue to fully support Ukraine’s fight for its sovereignty and freedom until its victory over the Russian aggressor.

According to Ukrinform, the Head of the EU Delegation to Ukraine, Matti Maasikas, said this in a message to Ukrainians on the occasion of Europe Day.

«After Ukrainians stood up for European values of peace, freedom, dignity, democracy and human rights, the European Union supports you in your fight. With arms, with financial assistance, with sanctions against the aggressor, with humanitarian aid. And maybe most importantly, we are working on Ukraine’s application to join the European Union,» Maasikas said.

He said that the EU will not leave Ukraine alone with the aggressor, as Ukraine belongs to the European family. «The EU and our partners will continue to fully support Ukraine’s fight for its sovereignty and freedom until Ukraine’s victory,» Maasikas said, concluding the message of congratulations with the words «Glory to Ukraine!»

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи.  Для українців  – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз  як річницю проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще  «Днем Шумана». В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…»

Цього року святкування Дня Європи в Україні припадає  на 21 травня. Це вже 20-й День Європи, який відзначає Україна.

На кафедрі Іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва УІПА  було проведено ряд заходів, присвячених святкуванню до Дня Європи в Україні.

  1. На перший погляд, знайти освітню програму по тій чи іншій спеціальності надзвичайно важко. Де шукати? У кого запитати? Як знайти ідеальний варіант саме в тій країні, куди ви бажаєте поїхати, та ще й отримати можливість виграти стипендію на навчання. Насправді, все досить просто. Варто лише знати чого саме ви прагнете у різноманітті грантових програм.

Ось чому кафедра Іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва УІПА  організувала й провела зустріч студентів 2 – 4 курсів з представником Міжнародного відділу Нестеренко Роман Олександрович детально розповів студентам УІПА про гранти, стипендії та освітні програми в ЄС. Бесіду було присвячено святкуванню  Дня Європи в Україні.

  • Теплі слова на адресу європейських країн, які допомагають Україні у боротьбі з ворогом, а також надають тимчасову домівку мільйонам українців, студенти, які були вимушені тимчасово поїхати з України, або вдячні за всебічну допомогу від європейських країн висловили у вигляді презентацій.

Для студентів відбуватимуться освітні проєкти, зокрема і «Всеукраїнський інтернет-конкурс до Дня Європи в Україні» Завдання конкурсу присвячені країнам-учасницям Європейського Союзу, їхній історії та сьогоденню. Це цікава подорож, що допоможе дізнатися цікаву інформацію та перевірити свої знання про європейський континент. Участь у конкурсі можна взяти у будь-який день до 9 липня.