Universitetskaya St., 16 Kharkiv, 307/1.
733-79-57
fl@uipa.edu.ua

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

Сьогодні системи вищої освіти у всьому світі вживають заходів щодо організації навчання в умовах пандемії коронавіруса (COVID-19). Вишам України довелося вирішувати несподівані труднощі у зв’язку з введенням режиму самоізоляції. Одночасно, поряд з очевидними викликами й проблемами, новий формат навчання надає широкий спектр можливостей та перспектив для зміни й  вдосконалення освітніх систем.

З жовтня 2020 року в УІПА, згідно із затвердженим графіком почалося проведення дистанційних онлайн-занять з англійської мови для студентів усіх факультетів та напрямів освіти. В Академії створено всі умови та засоби для проведення дистанційного онлайн-навчання іноземним мовам; система дистанційного навчання іноземним мовам інтенсивно розвивається та вдосконалюється викладачами кафедри Іншомовної Підготовки, Європейської Інтеграції та Співробітництва.

Необхідно відзначити, що дистанційне навчання сприяє реалізації сучасної освітньої парадигми, невід’ємними компонентами якої є особистісно-орієнтоване навчання, індивідуалізація та диференціація навчальної діяльності, можливість автономного навчання, самоосвіта й саморозвиток студентів. Дистанційне навчання також є мотивуючим фактором у вивченні іноземних мов, сприяє формуванню у студентів загальнокультурних та професійних компетенцій, але в першу чергу — іншомовної комунікативної компетенції.

Однак дистанційне навчання іноземній мові вимагає певної самоорганізації та дисципліни. З метою ефективно використовувати свій час та пройти навчальний курс з достатнім результатом, пропонуємо вам скористатися корисними порадами, які склали для вас викладачі кафедри іншомовної підготовки, Європейської інтеграції та співробітництва:

1. Складіть індивідуальний календарний план. Дистанційне навчання відрізняється гнучкістю та більшою свободою, однак не варто відкладати всі справи на потім. Складіть для себе графік виконання завдань, щоб своєчасно здавати роботи на перевірку. Так ви зможете ефективно організувати навчальний процес та не випустити з уваги важливі деталі.

2. Вивчайте матеріали систематично. Результативність навчального процесу безпосередньо залежить від регулярності ваших занять.

3. Спілкуйтеся з викладачами та іншими студентами. Комунікація з іншими студентами надає вам можливість розширити знання з іноземної мови та обмінятися цікавими ідеями й пропозиціями. Якщо у вас виникають складнощі щодо опанування навчального матеріалу або питання, не соромтеся порадитися з викладачем або поставити питання.

4. Застосовуйте знання на практиці. Ключовий недолік дистанційного навчання — недостатньо практичних навичок. Тому намагайтеся якомога частіше застосовувати отримані знання на практиці, що дозволить усвідомити їх важливість для вирішення професійних завдань.

5. Використовуйте ваш час раціонально та не забувайте відпочивати. Поставтеся до цієї поради серйозно та постарайтеся уникати перевтоми. Адже без повноцінного сну та відпочинку ви не зможете працювати продуктивно.

З метою вдосконалення читання на англійській мові ви можете використовувати наступні сайти:

learnenglish.britishcouncil.org

Перед початком читання ви можете ознайомитися з новою лексикою, прочитати текст (та одночасно прослухати його аудіозапис), потім виконати завдання на розуміння. Для кожної розповіді складена коротенька анотація, яка допоможе вам зробити вибір цікавого для вас тексту.

neboutrom.livejournal.com

Журнал «Easy Reading» — ресурс вільного доступу для тих, хто бажає підтримувати та розвивати свою англійську мову. У журналі публікуються фрагменти неадаптованих публікацій, повну версію яких можна знайти за посиланням.

usingenglish.com/comprehension/

Добірка текстів за рівнями: Beginner, Intermediate, Advanced. Після читання ви можете виконати на сайті завдання на перевірку розуміння й побачити відповіді.

breakingnewsenglish.com

На сайті ви можете вибрати новини, які позначені як «easier» або «harder» — в залежності від вашого рівня. Кожен адаптований текст супроводжується аудіозаписом й вправами. Можна завантажити 2-сторінковий міні-урок або 26-сторінкову добірку різноманітних завдань. Всі завдання побудовані так, щоб студент постійно звертався до початкового тексту. В результаті цієї роботи ви автоматично засвоїте готові лексичні й граматичні структури.

З метою формування навичок говоріння ви можете додатково використовувати наступні сайти:

BBC Learning English

Цільова аудиторія сайту — студенти середнього та просунутого рівнів. Тут пропонується вивчати англійську мову за допомогою відеороликів та радіопередач, виконаних у стилі BBC. У них обговорюються різні новини та нові англійські слова, а у відеороликах розбираються дрібні тонкощі англійської вимови. Хоча тут немає функції інтерактивного промовляння слів, у всіх подкастах і відеороликах є вправи з аудіювання, що дозволяють перевірити розуміння слів.

British Council

У кожному розділі цього сайту зібрано велику кількість самих різних інтерактивних уроків, відеороликів, ігор і подкастів, що дозволяють освоювати будь-які навички. Після прослуховування або перегляду подкасту або відеоролика вам буде запропоновано вправу, що дозволяють перевірити розуміння матеріалу. У багатьох вправах є дискусійні дошки, де можна обговорити матеріал з іншими студентами, а мобільна версія уроків дозволяє вчитися на ходу!

Livemocha

Вимова й читання — найскладніші аспекти у вивченні іноземної мови онлайн. Однак Livemocha не тільки пропонує заняття з англійської, але ще й дозволяє практикуватися у читанні та вимові зі справжніми носіями мови. Livemocha робить акцент на вивченні мови з живими людьми у своєму онлайн-співтоваристві, що робить цей сайт справді унікальним. Щоб знайти собі партнера по вивченню мови, потрібно допомогти кому-небудь ще у вивченні вашого рідної мови. Таким чином ви  вивчаєте англійську, та допомагаєте людям вивчати українську.

З метою формування навичок творчого письма на он-лайн занятті з іноземної мови, в режимі самостійної роботи студентів, можна використовувати наступні інструменти:

Spelling City — програма для розширення та наповнення вашого словникового запасу; автоматизація тестів дозволяє заощаджувати багато часу, завдяки чому ви маєте  удосконалювати правопис самостійно у процесі ігрової діяльності;

Storybird — на цьому онлайн-сервісі вам пропонується створювати власні історії за допомогою ілюстрацій та текстових повідомлень;

Ozdic — онлайн-словник, що дозволить вам знайти вживані словосполучення. Це корисний ресурс з метою формування вокабуляру;

Write & Improve — сервіс миттєвої автоматичної перевірки письмових завдань.

Quizlet — освітній онлайн-сервіс, який пропонує ресурси для створення карток, заняття правописом, тестування своїх знань, спільної праці з іншими студентами, полегшення запам’ятовування (наприклад, словникових слів).